Snittblommor

Snittblommor är de blommor som du ser i en bukett, det vill säga med snittade stjälkar och inga rötter. Man kan också säga att man köper blommor på snitt när man menar snittblommor. 

En del blommor kan du välja om du vill ha på snitt eller inte, till exempel amaryllis eller narcisser.

snittblommor

Skicka snittblommor med blomsterbud

Blomsterbud

Vårt betyg

Information

Interflora logo

Vi rekommenderar
Blommogram över hela världen
Stort utbud

Skicka snittblommor
Euroflorist logo

Hundratals anslutna florister
Starkt varumärke i Europa
Skickar blommor utomlands

Skicka snittblommor
Florister i Sverige logo

Skickar blommor utomlands
Blommor för flera tillfällen
Choklad och presenter

Skicka snittblommor

Skicka snittblommor

Det allra vanligaste blombudet är att skicka snittblommor i en vacker bukett till någon du vill fira, hylla eller glädja.

Det finns ett enormt utbud av härliga buketter att välja mellan, så du kommer säkert hitta något som passar just den du vill glädja.

skicka snittblommor

Snittblommor håller länge

Olika blommor håller sig olika länge i vas. Det finns snittblommor som håller länge, och exempel på det är lilja, nejlika och freesia. Andra blommor är mer känsliga och har kortare hållbarhet. 

Om du har en bukett som börjar sloka på sina håll kan du med fördel dela upp den, och låta de fräscha blommorna bilda nya, mindre buketter. Då får din bukett ett längre liv och du kan njuta av blomsterfröjd länge.

Så förlänger du hållbarheten på snittblommor

Det finns några knep för hur du förlänger hållbarheten på en bukett snittblommor.

  1. Skär av den nedersta centimetern av stjälken. Använd en vass kniv, och undvik att klämma stjälken mot något hårt.
  2. Ta bort de nedersta bladen så att det bara är stjälkarna som står i vatten. Blad som står i vatten kan ruttna och vara en grogrund för bakterier. 
  3. Var noga med att ha en ren vas.
  4. Ställ inte buketten för varmt. Flytta den dessutom gärna till ett svalare ställe på natten.
  5. Undvik att ställa vasen för nära julgran eller fruktfat, eftersom dessa avger etylen som försämrar hållbarheten på blommorna.
  6. Snitta om blommorna varannan eller var tredje dag.
  7. Byt vatten varje dag.

Olika typer av snittblommor

Det finns mängder av olika snittblommor att välja på. Numera odlas många blommor i växthus, vilket gör att du är mindre bunden till vilka blommor som är i säsong. De flesta blommor finns helt enkelt året runt.

Vanliga frågor om snittblommor

Vi svarar på de vanligaste frågorna om snittblommor

Namnet kommer från att blommorna inte har kvar sina rötter, utan stjälkarna är snittade.

Den vanligaste snittblomman i Sverige är tulpanen. Men även rosor är väldigt populära.

Du kan dels välja blommor som har lång hållbarhet, som zinnia och nejlika och dels sköta om din bukett noga. Snitta stjälkarna innan du ställer buketten i vatten och snitta sedan om dem varannan dag. Byt vatten ofta och se till att vasen är ren.

Snittblommor är helt enkelt blommor utan rotsystem, där stjälken har snittats. Alltså den vanliga typen av blommor i buketter.

Olika snittblommor har olika pris. Du kan köpa tulpaner styckvis för runt 20 kronor, medan liljor kostar lite mindre än 100 kronor.

Olika snittblommor har olika säsonger. Tulpaner kommer tidigt på vintern och finns under våren. Sedan kommer sommarblommorna, med pioner i spetsen. Framemot hösten är det dags för dahlior, och till vintern är det amaryllis och hyacint på snitt som gäller. 

Nuförtiden odlas många blommor i växthus, och finns därför att få tag i året runt. Det kan vara praktiskt om du vill ha tag i en speciell blomma till något särskilt tillfälle. Vanligtvis är det dock smart att försöka hålla sig till blommor som är i säsong. Förutom att det passar med omgivningen är det också billigare och snällare mot plånboken.

Så skickar du snittblommor i 3 enkla steg

Att skicka snittblommor är en perfekt gest för att visa omtanke. Så här gör du:

Blomsterbuden skickar snittblommor

Alla blomsterbud skickar snittblommor. Det är lätt att överraska någon du tycker om med en vacker bukett blommor. Välj en passande bukett i det stora sortimentet online, och fyll i namn och adressen dit den ska skickas. En lokal florist kommer binda buketten enligt din beställning och skicka den med bud till mottagaren.

Euroflorist snittblommor

Att skicka snittblommor med ett blombud från Euroflorist är enkelt. Utbudet är förstås väldigt stort, och det kan vara svårt att välja bland alla de härligt färgsprakande buketterna. Låt hjärtat bestämma så kan det inte gå fel.

Skicka snittblommor med Euroflorist!

Euroflorist logo

Interflora snittblommor

När du skicka snittblommor som blommogram med Interflora kan du välja mellan mängder av vackra buketter i alla regnbågens färger. Välj något som passar mottagaren och tillfället. Du kan också köpa snittblommor per styck, och då komponera en helt egen bukett.

Skicka snittblommor med Interflora!

Interflora logo

Florister i Sverige snittblommor

För att få hjälp att välja bland alla snittblommor hos Florister i Sverige finns det olika kategorier, med förslag på buketter som passar till alla hjärtans dag, födelsedagar eller fars dag. Du måste förstås inte hålla dig till de föreslagna kategorierna, utan fastnar du för en bukett så är den rätt för dig.

Skicka snittblommor med Florister i Sverige!

Florister i Sverige logo

Hållbara snittblommor

Om du vill att din bukett ska hålla sig snygg och fräsch extra länge kan du satsa på riktigt hållbara snittblommor. Välj buketter med zinnia, alströmeria, nejlika och freesia så får du vackra buketter som står länge. 

För att öka hållbarheten ska du vara noga med att snitta om blommornas stjälkar innan du ställer dem i vas. Skär med en vass kniv, och undvik att klämma stjälken mot hårda ytor. Se till att vasen är ren och byt vatten ofta. Snitta om blommorna varannan eller var tredje dag.

Skicka snittblommor utomlands

Om du vill fira någon i ett annat land går det bra att skicka snittblommor utomlands. Du beställer då en bukett som vanligt på svenska online. En lokal florist kommer binda buketten enligt din beställning och se till att den skickas med bud till rätt person. På så sätt får den du vill fira garanterat fräscha blommor.

Här kan du skicka blommor utomlands.

Beställ snittblommor styckvis

Du kan göra en helt egen bukett genom att beställa snittblommor styckvis. Då får du en härlig bukett med vackra blommor. Ibland kan du blanda fritt, till exempel när det gäller olika färger på tulpaner.

Sammanfattning

Snittblommor är de vanliga blommorna som florister binder buketter av. Det finns alltså nästan hur många olika sorter och färger som helst att välja mellan. 

Vissa blommor håller sig bättre än andra, som till exempel zinnia, nejlika, alströmeria och lilja. Vill du hjälpa buketten att hålla sig fräsch längre ska du se till att skära av den nedersta centimetern på blommornas stjälkar innan du sätter dem i en ren vas.

Snitta sedan om dem med några dagars mellanrum. Byt vatten ungefär lika ofta, och se till att vasen är ren vid varje vattenbyte.