Blomsterarrangemang

Ett blomsterarrangemang är ett vackert sätt att gruppera blommor till en dekorativ helhet. Ofta skiljer man på buketter och arrangemang, även om principen är densamma. Arrangemang är generellt sett större och mer genomarbetade. 

Vanliga arrangemang är jul- eller påskgrupper. Då planteras blommor typiska för säsongen i en kruka så att de bildar en enhet med flera nivåer och färger. Exempel på detta är påskliljor som ofta samplanteras med krokus eller andra vårblommor.

blomsterarrangemang

Skicka blomsterarrangemang

Blomsterbud

Vårt betyg

Information

Euroflorist logo

Vi rekommenderar
Starkt varumärke i Europa
Skickar blommor utomlands

Skicka blommor
Interflora logo

Vi rekommenderar
Blommogram över hela världen
Stort utbud

Skicka blommor
Made 4 you logo

Nytt blomsterbud
Vacker paketering
Nöjd kundgaranti

Skicka blommor
Florister i Sverige logo

Skickar blommor utomlands
Blommor för flera tillfällen
Choklad och presenter

Skicka blommor

Olika typer av blomsterarrangemang

Bland de vanligaste arrangemangen är krukplanteringar och olika former av blomsterboxar där snittblommor arrangeras i en ask. Arrangemang är en kreativ form av blomsterbinderi och ger enorma möjligheter till unika skapelser. 

Blomsterarrangemang är vanligt till begravningar, eftersom begravningsblommor traditionellt placeras plant runt kistan för att skapa en högtidlig stämning för ett sista farväl.

skicka blomsterarrangemang

Japanskt blomsterarrangemang

Ikebana är ett traditionellt japansk blomsterarrangemang. Ikebana fokuserar på samspelet mellan blommor, blad och kruka, och estetiken i det. Det kännetecknas av rena linjer och färgkombinationer.

Blomsterarrangemang i kruka

Med ett blomsterarrangemang i kruka får du blommor som håller länge. Här är det nämligen inte snittblommor som används, utan levande blommor med rötter. Trots det går det att få till lekfulla och vackra arrangemang som är minst lika visuellt tilltalande som buketter. 

Vanliga arrangemang är vårplanteringar, där tulpaner på lök samsas med krokus, vide och kanske pärlhyacint. Genom att använda sig av olika färger, former och höjder skapar floristen en helhet som är både vacker och hållbar.

Blomsterarrangemang för begravning

Om du ska köpa begravningsblommor finns det olika former av blomsterarrangemang. Traditionellt är en begravningskrans med ditt farväl textat på ett tygband, men idag finns det flera alternativ till detta, bland annat blomsterhjärtan och liggande eller stående arrangemang.

Begravningsblommor placeras runt kistan eller urnan vid ceremonin, så skicka ett blombud till kyrkan någon dag i förväg. Ofta är det några dagars leveranstid, så beställ i god tid.

Oasis blomsterarrangemang

Oasis är en form av porös massa som används för blomsterarrangemang. Den hjälper både till att forma arrangemanget och med att hålla det fuktigt. Floristen skapar arrangemanget genom att sticka ner blommorna i massan och skapa volym genom olika sorters blommor på olika höjd.  

Oasis hjälper också till att hålla arrangemanget fräscht en längre tid eftersom det porösa materialet behåller vatten.

Vanliga frågor om blomsterarrangemang

Vi går igenom de vanligaste frågorna om blommor och dess arrangemang

Oftast använder man en bas av blomsterskum eller oasis. Det är ett skumliknande material som både hjälper till att forma, hålla fast och vattna blommorna som används.

En bukett är ett bundet arrangemang som du sätter i en vas. Blommor som är avsedda att ligga ned eller som kan placeras utan en vas kallas arrangemang.

Det beror på vilken anledningen till blommorna är. I de allra flesta fall kan du välja antingen det ena eller det andra. Ska du skicka begravningsblommor ska du däremot välja ett arrangemang, eftersom dessa ofta placeras runt kistan eller urnan.

Oasis är en porös massa som också kallas stickmaterial eller blomsterskum. När du sticker i en blomsterstjälk går den ner i massan men stannar där och materialet sluts runt stjälken. Du kan alltså använda oasis för att forma ett blomsterarrangemang och få det att se ut som du har tänkt dig, utan att vara begränsad av en vas.

Du kan köpa oasis i de flesta blomsteraffärer eller hobbybutiker. 

Om du vill skapa ett vackert blomsterarrangemang hemma kan du lägga en bit oasis i botten på en vas och sedan forma en färdigköpt bukett. Då får du ett arrangemang som passar perfekt för just din vas, och inte en bukett som lutar lite på ena sidan.

Oasis kallas också blomsterskum och är ett poröst skumliknande material. Materialet hjälper till att forma blomsterarrangemang. Eftersom det är poröst behåller det också vatten, och det gör att arrangemangen håller bättre och längre eftersom blommorna hålls konstant fuktiga.

Så skickar du ett blomsterarrangemang

Du skickar blomsterarrangemang på samma sätt som du skickar blombud med buketter. Välj ett arrangemang online och fyll i vem det ska skickas till och när.

En florist i närheten av adressen skapar arrangemanget enligt dina instruktioner och lämnar det till mottagaren.

Blomsterbuden skickar blomsterarrangemang

Alla blomsterbud kan skicka blomsterarrangemang. Välj ett av de många alternativen online och ange adress för leveransen. En lokal florist kommer skapa arrangemanget och lämna det enligt dina önskemål. 

Begravningsarrangemang levereras direkt till kyrkan och hjälper till att skapa en stämningsfull inramning till ceremonin.

Euroflorist blomsterarrangemang

När du vill skicka något utöver det vanliga kan du välja ett Euroflorist blomsterarrangemang. En vår- eller höstplantering i kruka ger mottagaren blomsterglädje under lång tid

Skicka blomsterarrangemang med Euroflorist!

Euroflorist logo

Interflora blomsterarrangemang

Interflora blomsterarrangemang ger dig möjlighet att skicka något utöver en vanlig bukett till någon du håller av. Det finns både boxarrangemang och krukarrangemang att välja mellan, och båda har sin charm.

Skicka blomsterarrangemang med Interflora!

Interflora logo

Florister i Sverige blomsterarrangemang

Med Florister i Sverige blomsterarrangemang kan du skicka en unik gåva till ditt hjärtas kär. Välj något av de färdiga alternativ som finns, eller låt floristen använda sin yrkesskicklighet och skapa helt fritt. Arrangemanget lämnas sedan direkt till mottagaren och skänker honom eller henne glädje under lång tid.

Skicka blomsterarrangemang med Florister i Sverige!

Florister i Sverige logo

Billiga blomsterarrangemang

Det finns billiga blomsterarrangemang, ofta i form av mindre, säsongsbetonade krukplanteringar. De större arrangemangen som kräver fler blommor och mer arbete kostar naturligtvis mer. Låt tillfälle och din budget avgöra vilken typ av arrangemang du vill skicka.

Sammanfattning

Att få ett blomsterarrangemang i form av en krukplantering budat till sig är en härlig överraskning som skänker glädje och omtanke under lång tid. Ofta finns det arrangemang som anknyter till säsongen, till exempel i form av påskliljor till påsk eller hyacinter till jul

Det går också att skapa arrangemang av snittblommor. Det blir oftast unika skapelser som ger mottagaren en visuell upplevelse utöver det vanliga. 

Blomsterarrangemang är vanligt som begravningsblommor. Ofta används blommor för att skapa ett personligt och stämningsfullt avsked. Skicka din begravningsblomma direkt till kyrkan någon dag i förväg så den kan placeras runt urnan eller kistan.